St. Laurentius-katedralen i Trogir - Kroatia

 

Mer om Trogir

I den østre del av Trogir-øya finner vi en samling bygninger som er obligatorisk å ta i skue når man er i Trogir. St. Laurentius-katedralen - som ruver høyest i Trogir - er like mye et kunstverk som det er et religiøst monument midt i Trogir.

På ruinene av en kirke som ble ødelagt av sarasenerne ble St. Laurentius-katedralen (Sv. Lovro) påbegynt i 1193. Byggingen fortsatte utover 1200-tallet, og et stort antall kunstnere var engasjert i utformingen. Katedralen har to innganger. Mens den gamle sidedøren er meget enkel, er hovedinngangen et praktverk i romansk stil. Døren ble fullført midt på 1200-tallet og er noe av det ypperste man finner av romansk skulpturkunst i hele Kroatia.

På 1300-tallet fikk katedralen det høye klokketårnet, men dette ble ødelagt i urolighetene på 1400-tallet, og bare nederste etasje av tårnet er bevart. I 1422 ble andre etasje av klokketårnet bygd opp igjen mens Trogir var under venetiansk styre. Først på slutten av 1500-tallet fikk tårnet den form og høyde det har i dag.

St. Laurentius-katedralen har tre skip, og over alt i kirken finner man vakkert håndarbeid i form av skulpturer, malerier, ornamentikk. Prekestolen fra 1200-tallet er åttekantet og bygget i stein. I det vestre skipet ligger Sv. Ivan-kapellet Orsinis. Her finner vi tolv statuer av apostlene samt sakrofagen til den første biskopen i Trogir; Ivan Ursini (1066-1111). I katedralens sakristiet finnes det blant annet et skattkammer med malerier, gullgjenstander og relikvier.

.

Mer om Trogir

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com