St. Markus tårnet i Trogir

 

Mer om Trogir

Trogir har en rekke severdigheter å by på; noen store og noen små. Litt bortgjemt i et hjørne av byen ligger det gamle tårnet med navn fra helgenen Sankt Markus. En gang var dette tårnet en viktig del av forsvarsverket i Trogir, og i dag fremstår bygningen som et godt bevart monument fra middelalderen.

Vestre del av Trogir domineres av byens største severdighet, Kamerlengo-borgen. Borgen ble bygget som et forsvarsverk mot Adriaterhavet, og hele den vestre delen av øya var omgitt av en mur. Muren strakte seg til det nordvestre hjørnet av øya, og der ble St. Markus-tårnet oppført. I dag er tårnet lett synlig for dem som krysser kanalen mellom Trogir-øya og fastlandet.

St. Markus-tårnet (Kula svetog Marka) ble bygget noe senere enn Kamerlengo-borgen, og vi ser tydelig hvor ulik de to forsvarsverkene er i form. Det sylinderformede tårnet skulle bedre tåle beskytning, og på toppen var tårnet utstyrt med artilleri. Til tross for ulik byggestil stammer også St. Markus-tårnet fra 1400-tallet. Tårnet gav god dekning både mot havet i vest og mot fastlandet på andre siden av kanalen i nord.

I dag står tårnet ganske så alene. Murene er borte, og det er anlagt en fotballbane mellom de to severdighetene. Fra toppen av Kamerlengo-borgen får man et godt overblikk over gamlebyen og hvordan forsvarsverkene har fungert.

Noe av det mest fascinerende med Kroatia er evnen til å bevare så mange og ulike byggverk fra så mange tidsperioder. St. Markus-tårnet er en liten, men likevel unik, bygning fra den tid da Venezia administrerte Trogir og andre kystbyene i Kroatia.

Mer om Trogir

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com