Kamerlengo-borgen i Trogir

 

Mer om Trogir

Den mest berømte severdigheten i Trogir må være festningsanlegget Karmerlengo. Denne borgen - eller festningen - ruver markant opp i den sørvestlige delen av øya som utgjør Trogir. I tillegg til å være et viktig historisk monument, blir borgen også brukt som arena for kulturelle arrangement.

Kamerlengo-borgen kan spores tilbake til hellensk tid, og var da en del av mange forsvarsverk og murer som omkranset byen. Borgen, slik vi ser den i dag, ble bygget på bakgrunn av trusselbildet fra Tyrkia på 1400-tallet. I den tid var det Venezia som styrte Trogir og flere andre kystbyer i området. Borgen ble bygget i siste halvdel av 1400-tallet og rommet da også lokaler for byens øverste administrator (Camerlengo).

Kamerlengo-borgen fungerte i hovedsak som et fort og en marinebase, og flere endringer ble gjort utover middelalderen. På et tidspunkt var det en mur som knyttet borgen sammen med St. Markus-tårnet i nordvestre hjørne av øya. I dag er det fotballbane og grønt gress der muren stod, men St. Markus-tårnet står fremdels.

Borgen er karakteristisk ved at det ene hjørnetårnet (se bildet til venstre) er langt større enn de tre andre. Dette tårnet er også iøyenfallende når du går langs kaianlegget som strekker seg langs hele den sørlige delen av Trogir. 

Festningsverket er i dag en stor turistattraksjon, og for 15-20 kroner kan du få komme inn i borgen og innta de øvre delene av murene. Som vist på bildet nedenfor har man (fra borgen) en fantastisk utsikt. Mot øst ser man hele gamlebyen med sine mange spir, mot sør ser man mot øya Ciovo og mot vest åpner Adriaterhavet seg.

Borgen brukes i dag også som arena for konserter og andre kulturelle arrangement. De høye steinmurene og den åpne himmelen gir en helt spesiell atmosfære.

Mer om Trogir

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com