Ferie i Kroatia - Zadar

Havnemotiv fra Zadar

 

Mer om Kroatia

Romersk rest i Zadar

Zadar ligger på ei halvøy i det nordvestre hjørnet av Dalmatia i Kroatia. Byen har en lang og dramatisk historie, og deler av byen har beholdt sitt utseende fra romertiden. Byggverk fra middelalderen dominerer gamlebyen i Zadar, og her er nytt og gammelt samlet for å gi besøkende en innholdsrik opplevelse i det moderne Kroatia.

Zadar har hatt bosetting siden sent steinalder, men det var først i antikken at byen tok form og utviklet seg til et viktig sentrum i området. Romerene tok byen og gjorde den om til en klassisk romers by med alle faciliteter som krevdes. Zadar opplevde så flere hundre år med vekst og velstand. Etter romerrikets fall opplevde Zadar urolige tider med skiftende herredømme, kriger, jordskjelv og nedgangstider. I 1202 ble byen lagt i ruiner etter angrep fra venetianere.

Kirker i gamlebyen i Zadar

Under venetiansk styre ble Zadar det administrative senteret i Dalmatia. I dag ser vi mange bygg fra middelalderen. Universitetet ble bygget i 1396 og en rekke gamle kirkebygg dominerer gamlebyen. Her har man også tatt vare på rester tilbake til romertiden da det største forumet på østsiden av Adriaterhavet ble flerdigstilt i det tjedje århundret.

De romerske byggene ble i stor grad brukt som bygningsmaterialer til bymuren som omkranser gamlebyen i Zadar. Dette var en gang ei egen øy, som senere er blitt gjort landfast. Se evt. kart over Zadar.

Sol som lyser opp i Zadar

I dag er Zadar både en moderne by, med handlesentre og forstader, samtidig som gamlebyen viser frem arkitektur fra mange tidsepoker. I vestre ende av gamlebyen ligger moderne kunst og arkitektur i form av havorgelet og den store sola som lyser opp når mørket senker seg over gamlebyen. Se bilder fra Zadar

Zadar flyplass ligger like utenfor byen og hertil går det fly fra flere norske flyplasser. Zadar er ingen storby, men har mye å tilby. Like i nordvest ligger Nin, og avstanden til Pag er kort. i tillegg er området rikt på andre opplevelser og severdigheter.

Havorgelet i Zadar

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com