Ferie i Kroatia - Sibenik

Havnemotiv fra Sibenik

 

Mer om Kroatia

Kirke i Sibenik

Sibenik er en av de største havnebyene i Kroatia; plassert mellom Zadar og Split. Selv om byen har en historie der industri og militær virksomhet har vært viktig, har byen bevart den gamle bykjernen med den berømte katedralen og en rekke byggverk fra middelalderen. 

Sibenik ligger Man mener at det var kroater som grunnla Sibenik som by for over 1000 år siden, men utgravinger viser at bosettingen strekker seg mye lengre tilbake i tid. I 1066 beskrives byen for første gang som Castrum Sebenici. Som mange andre byer langs Adriaterhavet kom også Sibenik til å bli styrt fra Venezia i middelalderen (1412 - 1797), og mange av de bevarte byggverkene stammer fra tidlig venetisk periode.

Den vakre katedralen (St. Jakob) med sin runde kuppel er et lett synlig bygg i bybildet. Det tok over 120 år å bygge katedralen (1432 - 1555), og den gjennomgikk en omfattende restaurering etter skader den ble påført under krigshandlinger i 1991. I dag fremstår den som den støste og vakreste severdigheten i Sibenik.

Sibenik - Kroatia

I tillegg til katedralen og en rekke andre eldre kirker, har Sibenik også en vakker loggia som ligger på gårdsplassen ved katedralen. Den stod ferdig noen år før katedralen ble ferdigstilt. Foscolo-palasset ligger rundt samme gårdsrom, men er omlag 100 år eldre (1450). I tillegg har Sibenik en rekke fort ved innseilingen og i selve Sibenik. Disse var viktige forsvarsverk, og det eldste er fortet St. Anna som ligger like over gamlebyen. Se evt. kart over Sibenik.

Gamlebyen byr også på kafeer og en rekke butikker, og dersom du tar bussen til Sibenik, havner du like ved den gamle bykjernen. Herfra er det også kort vei til Krka nasjonalpark. Turistmål som Primosten og Vodice er heller ikke langt borte.

I dag lider byen under vanskelige forhold for industrien som ble hardt rammet under krigshandligene på 1990-tallet. Turismen er vikig, men klarer ikke å demme opp for aller arbeidsplassene som har gått tapt i den tidligere så travle havnebyen.

Fort i Sibenik

Gamlebyen i Sibenik

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com