Ferie i Kroatia - Rovinj

 

Mer om Kroatia

Rovinj ligger på vestsiden av Istrahalvøya, ca. midt mellom Porec og Pula. Som med så mye annet i Kroatia, har også Rovinj vært under ulike herredømmer helt siden tidlig bosetning. I dag blandes historisk arkitektur og detaljer med den lokale fiskerinæringen og moderne kystliv.

Rovinj var opprinnelig ei øy som lå svært kystnært. I 1763 ble kanalen mellom øya og fastlandet fylt. Mellom år 1283 og 1797 var Rovinj en del av Republikken Venezia og var blant de viktigste byene på Istra. Denne perioden kommer til syne i byggverk, bl.a. i byporter og bymur. I dag er byen ei halvøy, men gamlebyen er fortsatt et slags senter. Fremdeles er det kirketårnet til Santa Eufemia som har overblikket og overskuer hele halvøya fra høyden i gamlebyen. 

Som reisemål er Rovinj svært variert. I den pittoreske havna kan man få med seg fiskernes aktiviteter fra tidlig morgen når dagens fangst tas i land. Langs kysten ligger 14 grønne øyer, og disse er perfekte for utflukter. Gamlebyen er full av smale smau, små restauranter og lokale butikker. Ellers er byen full av spisesteder hvor menyen, som på resten av Istra, er italiensk-inspirert. Like nedenfor byen er det mulighet for bading og soling. 

Av de mange severdighetene i Rovinj er kirken Santa Eufemia (1736) den mest kjente, og den dominerer bybildet med sin høye beliggenhet. Man kan også betale for å gå opp i tårnet og få enda bedre utsikt. På vei opp til kirken velger man gjerne å gå i gaten Grisia der kunst og håndverk er utstilt. På bymusetet får man et innblikk i byens kultur og historie. Den gamle byporten Balbi Arch er også noe man bør se. Byens bakgrunn innen fiske, får man vite mer om på Batana-museet.

Rovinj er uten tvil en sommerdestinasjon, men her er det også fint - og mindre folksomt - utenom høysesongen. På kyststripen til Pula og ned til Rijeka har man et godt utgangspunkt til å oppleve mangfoldet blant byer og øyer langs en vakker kyststripe.

Mer om Kroatia

 

Tekst: Siren Hole. Kontakt ferieikroatia.com . Foto: Siren Hole og ©iStockphoto.com/Sanya Obsivac