Ferie i Kroatia - Pula

Pula marina

 

Mer om Kroatia

Motiv fra Pula

Pula ligger vakkert til på den sørvestre enden av Istra-halvøya i Kroatia. Her har det bodd mennesker i over 3000 år, og i dag er restene fra tidligere kulturer blant hovedattraksjonene i den gamle kystbyen.

I området rundt Pula finnes sport etter bosetting helt tilbake til bronsealderen, men i århundrene før vår tidsregning vitner funn om at bosettingen var sterkt påvirket av gresk kultur. I år 177 f.Kr hadde romerne klart å legge under seg hele Istra, og Pula ble var da allerede en viktig romersk by (i likhet med Salona utenfor Split). På 1300-tallet ble Pula (i likhet med mange andre kystbyer) underlagt venetiansk styre, men da var byens betydning på retur. Midt på 1800-tallet opplevde byen en ny glansperiode som marinebase for det østeriksk-ungarske riket.

I dag er Pula en universitetsby samtidig som den er et mål både for reisende/ferierende på Adriaterhavet og har en rekke severdigheter å vise sine besøkende. Som havn er Pula et populært mål for seilere, og like sør for byen ligger en stor marina (som vist på øverste bilde). Fra Pula går det ferge over til Venezia, og flyplassen ligger bare 6 km. fra sentrum. Se evt. kart over Pula.

Pula i Kroatia

I Pula sentrum finnes flere vakre byggverk oppført i ulike perioder av romertiden og i middelalderen. Den mest kjente severdigheten er det vakre amfiteateret som er blant de største romerske amfiteaterne som er bevart. Det er elipseformet og ble utvidet i år 79 e.Kr. for å kunne fremvise gladiatorkamper. Det rommet da 23 000 tilskuere, og var intakt helt frem til 1400-tallet. I dag er store deler av amfiteateret restaurert, og det brukes aktivt til kulturarrangement. I gamlebyen finner vi også et romersk tempel, kirker, en katedral og en borg på en høyde like midt i byen. Et arkeologisk museum viser funn fra fra byens tidligere epoker.

Amfiteater i Pula

Strand ved Pula

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto ©iStockphoto.com/Robert Zajc, /Vlado Sestan, /Silver Surfer, /Sasa Maranic