Ferie i Kroatia - Primosten

 

Mer om Kroatia

Den vesle øya Primosten omtales gjerne som en varm perle i Adriaterhavet, og dens popularitet tyder på at mange deler begeistringen for den idylliske byen med sitt allsidige tilbud.

Fra Split flyplass eller Trogir tar det bare en liten time å kjøre til Primosten. Følger man veien vestover langs kysten, passerer man også landsbyene Seget Vranjica, Marina og Rogoznica.

Det er rikelig med parkeringsplasser nær sentrum i Primosten, og avstandene er så korte at det har ingen hensikt å kjøre på de smale og befolkede gatene i selve sentrum. På fastlandssiden finnes post, minibank, apotek og en rekke butikker. På meien mot øya dominerer fruktmarked og salgsboder med et utall av varer og tilbud til turister. Fra Primosten kan man også melde seg på båttur som ender i Krka Nasjonalpark.

Øya Primosten har vært bebodd i flere tusen år, og for omlag 500 år siden ble den landfast slik at befolkningen lettere fikk tilgang til jordbruksområdene på fastlandssiden. Da øya lå under venetiansk styre, ble det bygget en mur rund byen. Sent på 1400-tallet ble kirken St. Georg bygget på øyas høyeste punkt. Kirken ble senere utvidet, og ruver i dag som et blikkfang over bebyggelsen. Rund kirka er det også en meget flott og velholdt gravlund. Når man går rundt i gamlebyen, ser man også mange av de gamle og karakteristiske steinhusene med tak av naturstein.

Like innenfor bymuren er det som regel oppført en scene om sommeren. Her avholdes en rekke konserter på kveldstid i store deler av sommeren. Bytorget er ellers omgitt av restauranter og kafeer. Se evt. flere bilder fra Primosten.

På øyas sørside ligger staselige båter på rekke og rad før ei strand overtar der fastlandsdelen overtar. Også på nordsiden ligger ei strand. Den beste stranda finner man imidlertid i gangavstand like nord for Primosten - ved å krysse eil lita halvøy. Se evt. kart over Primosten.

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com