Ferie i Kroatia - Korcula

 

Mer om Kroatia

Korcula ligger like sør for Hvar. Den 47 kilometer lange øya domineres av en nesten like lang fjellkjede, skog og en broket kystlinje. På ei halvøy i nordøstre del av Korcula ligger den vakre festningsbyen som har tatt samme navn som øya.

Korcula fikk sitt navn av grekerne, men for 1000 år siden kjempet venetianere og kroater om herredømmet over øya. Byen Korcula er godt befestet med murer bygget på 1200-tallet. Tårn og øvrig festningsverk ble tilført av venetianere et par hundre år senere. Det ble også gravd en kanal mellom byen og øya for å gjøre tilgjengeligheten til byen enda vanskeligere for fiendene. Bak murene ruver St. Markus-katedralen med sitt klokketårn. Også den kan spores tilbake til 1200-tallet.

I likhet med Trogir bærer Korcula by preg av å være den tett og godt befestede bygningsmasse oppdelt av trange gater der kirker og kapell ligger tett. Like utenfor bymuren ligger  800 år gamle St. Nikolas kirke og kloster.

På både østre og vestre side av halvøya er det kaianlegg med båthavn. Det er da også her turistene - mange av dem "øyhoppere" - får sitt første møte med Korcula. Fra gamlebyen er det båtforbindelse både til fastlandet (Drvenik), øya Hvar og til Vela Luka som er den største byen i vestre ende av øya Korcula. Et par kilometer sør for gamlebyen er det også båtrute til Orebic på fastlandet. Kommunikasjonen preges i stor grad over øyas maritime historie der Adriaterhavet har vært veien til omverdenen (se evt. kart over Korcula.

Korcula er mer enn gamlebyen med sine historiske byggverk, kafeer, små hoteller og intime gater. Mange ønsker mer, og veinettet strekker seg i hele øyas lenge. På øya er det lagt til rette for både fotturer og sykkelturer i det mangfoldige landskapet. Langs veien passerer man både små og store landsbyer. Der landskapet tillater det, finner man åkerlapper med druer, fiken, oliven og annet. Vela Luka i vest er øyas viktigste havneby med god kommunikasjon til andre reisemål.

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com . Alle bilder: Kjell Birger Sønstabø