Ferie i Kroatia - Cavtat

Cavtat havn

 

Mer om Kroatia

Cavtat klippe

Idylliske Cavtat ligger vakkert og skjermet til på ei halvøy omlag 15 kilometer sørøst for Dubrovnik.  Cavtat er en typisk kroatisk landsby ved kysten, og i turistsesongen legges alt til rette for at de besøkende skal få et hyggelig og variert tilbud.

Cavtat består av ei skjermet bukt og båthavn i nord, mens det meste av bebyggelse og fasiliteter finnes på sørsiden. Fra bebyggelsen på begge sider, blir halvøya bredere der den strekker seg vestover i et skogkledd nes omgitt av det klare vannet fra Adriaterhavet. Sørsiden av Cavtat ligger også skjermet til mot havet i sør av en annen halvøy (se evt. kart over Cavtat). Mellom de to halvøyene kan man skimte Dubrovnik med sine besøkende cruiseskip (som vist til venstre på bildet over).

Cavtat - Kroatia

Landsbyen ble grunnlagt av grekere i det fjerde århundret før Kristus. I romertiden ble Cavtat - i likhet med så mange andre kroatiske byer - underlagt romersk styre. Da slavere og avarere angrep Cavtat i år 614, flyktet innbyggerne til ei øy i nærheten. Denne øya skule bli det vi nå kjenner som Dubrovnik, og med tiden ble sundet mellom øya og fastlandet fylt igjen. 

Båndene mellom Cavtat og Dubrovnik har vært sterke, og de som ferierer i Dubrovnik kan enkelt ta en kort båttur over til Cavtat. Et opphold på Cavtat gir et behagelig avbrekk der man kan oppleve en typisk kroatisk kystlandsby.  

I Cavtat finner du en lang promenade på sørsiden av halvøya. Kirker, butikker og restauranter dominerer gatebildet. Når det gjelder maten, kan man velge i alt mellom klassisk kroatisk pizza til mer forseggjorte lokale retter. Som andre restauranter langs kysten, fremheves den gode sjømaten. Promenaden omsluttes av en rekke med palmer som gir en eksotisk kontrast mot sjøen. En fredelig spasertur ut på halvøya, gir også en fin naturopplevelse.

Gate i Cavtat

Cavtat sentrum

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com . Bilder: Kjell Birger Sønstabø