Kroatia - Valuta og shopping

 

Mer om Kroatia

Valuta

I Kroatia brukes valutaenheten kuna (HRK) selv om overgang til Euro skulle startet opp i løpet av 2013. I 2015 og i noen år fremover, vil kuna være den viktigste valuta. En kuna vært verdt omtrent det samme som en norsk krone (100 HRK = ca. 107 NOK). Det er derfor enkelt å forholde seg til prisene i butikker og på kafeer. Kunaen har vært stabil de siste årene.

Penger til ferien

I norske banker får du ikke tatt ut kuna, men du trenger kroatisk valuta for å handle i Kroatia. Euro brukes bare i begrenset grad, men kan selvsagt veksles om i Kroatia. Det enkleste er derfor å bruke minibanker i Kroatia. Der kan du ta ut det du måtte ønske i kroatisk valuta. Det er som regel gebyr på uttak og betaling med kort i utlandet. De enkleste er derfor å ta ut få og store belp.

 

Handelsstanden i Kroatia

Vi nordmenn opplever det aller meste som billig i Kroatia. I snitt ligger prisene på halvparten av norske priser. Matvarebutikkene (supermarkedene) er som helt vanlige norske matvarebutikker - men som regel ikke så store i areal. I tilknytning til større byer finner man imidlertid store handlesenter også i Kroatia

 

Kafeer og restauranter er det rikelig av i alle byer, og langs strandpromenadene ligger de tett. Selv om det finnes noen spennende retter på menyene, så er ikke utvalget imponerende, og de fleste mindre spisesteder har ganske så likt utvalg og priser. I de litt større byene finnes det imidlertid restauranter av høyere klasse.

Det er en fornøyelse å handle i Kroatia. Man kan gå inn i butikkene av fri vilje, og man blir ikke presset eller mast på for å kjøpe noe. Selgerne er hyggelige og høflige. Det er ganske så likt som å handle i Norge, selv på markedene. Dessuten er Kroatia et meget trygt land.

Man slipper ikke helt unna oppsøkende selgere i Kroatia. I turistsesongen får enkelte turistbyer besøk av omreisende (sigøynere). Disse kan ha "stands" langs promenaden eller på stranda der de prøver å selge sine varer. Det er ingen ting å utsette på produktene eller prisene på det de selger, men salgsmetoden kan virke litt påtrengende for oss nordboere.

Markeder

I de større byene og i enkelte jordbruksområder er det markeder. Der kan du kjøpe frukt, bør, nøtter, grønnsaker og andre lokale produkter - til og med noen som inneholder alkohol. Prisene på slike markeder er rimelige, og på lokale produkter er prisnivået langt under halvparten av det vi opplever i Norge. Les evt. om markedet i Trogir.

Hvis du ikke sover bort hele formiddagen, kan du også kjøpe fersk fisk på kaien i enkelte havnebyer. Mye av det som fiskes er av liten størrelse, men du finner også større fisk og andre arter enn i Norge - slik som blekksprut.

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com