Ferie i Kroatia - Split

Split havn

 

Mer om Kroatia

Katedralen i Split

Split er den neste største byen i Kroatia og er det økonomiske og administrative sentrum i Dalmatia-distriktet i Kroatia. I den vakre byen lever turisme, kultur, industri og handel lever side ved side. 

Split ble grunnlagt av keiser Diokletians (240-316) som startet byggingen av sitt store romerske palass i 295 e.Kr. Diokletian ble født i en annen stor severdighet like ved Split; oldtidsbyen Salona.

Split - promenade

Havneområdet ved sentrum er, i likhet med andre havnebyer, meget forseggjort med en bred promenade beplantet med palmer. De siste årene har hovedgater og havnegater gjennomgått omfattende renovering. Denne ansiktsløftingen ble ikke bare godt mottatt, da noen mente at de eldre delene av byen mister litt av sitt særpreg. Langs havna og ellers i sentrum finner man et utall store og små restauranter og butikker. Større kjøpesentre finnes i utkanten av byen. 

Flyplassen ligger knappe tre mil fra byen, like ved Trogir. Split er på mange måter et trafikalt knutepunkt, og også i havna er det stor aktivitet. Målt i antall passasjerer er Split den tredje største havna i Middelhavet. Fra Split går det også ferger og hurtigbåter til en rekke havner og øyer; deriblant Brac, Hvar, Solta og Vis. Området er også populært for de som ønsker å leie ferieleilighet i et område som tilbyr mange muligheter innenfor korte avstander.

Split - Kroatia

For dem som er interessert i kultur, historie og flotte bygninger anbefales et besøk i Det Diokletianske palass. Dette er et av de eldste palass i verden, og det mest intakte fra romertiden. Her ligger også katedralen med det vakre klokketårnet. Denne delen av Split står da også på UNESCO's Verdensarvliste. I tillegg finnes det en rekke andre slott, kirker, palass og festningsverk i Split. De fleste er over 500 år gamle. Se flere bilder fra Split, eller kart over Split.

Diokletians palass i Split

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com Foto: M. Tangen og Arnulf Sæter

Nyttige annonser for bestilling av ferie: