Ferie i Kroatia - Solta

Solta vestkyst

 

Mer om Kroatia

Seiling Solta

Like sør for Trogir, og sørvest for Split, ligger øya Solta. Denne idylliske øya i Adriaterhavet er et meget populært reisemål for øyhoppere såvel som for dem som bare ønsker et besøk på ei kroatisk øy.

Solta har en kulturhistorie som strekker seg mer enn to tusen år tilbake i tid. Man regner med at grekere var de første som inntok øya. Deretter fulgte en periode med romersk styre, og øya ble allerede da et populært feriested for overklassen. Øya gikk da under navnet Soletta. Fremdeles finnes det ruiner fra datidens ferievillaer på øya. 

Da den romerske byen Salona (utenfor dagens Split) ble angrepet av avarer og kroater i år 614, flyktet mange av Salonas innbyggere ut til Solta. Dette medførte etablering av små landbyer og jordbruksområder. Veksten i Split og stadige angrep på Solta førte imidlertid til at Soltas innbyggere valgte å flytte tilbake til fastlandet.

Slott Solta

På 1600-tallet ble Solta igjen bebodd, og øyas klima og jordsmonn har gitt gode betingelser for jordbruk samtidig som havet også gav av sine ressurser. Øyas olivenolje er berømt den dag i dag, og det arrangeres egne ekskursjoner til byen Necujam (midt på øya) for å vise produksjonen og historikken til denne stoltheten. Necujam tilbyr også en stor badestrand.

Maslinica er vakker landsby på øyas vestside, og her ligger et vakkert slott fra 1700-tallet (avbildet over). Fra fastlandet (bla. Trogir) er det flere rederier som arrangerer dagsturer til Maslinica. Se evt. flere bilder fra Maslinica). Solta tilbyr også strender og kort avstand til øyene Brac og Hvar. Øya er dermed også et yndet mål for dem som ferierer i selbåt i denne delen av Adriaterhavet. Solta er også et naturlig mål for øyhoppere. Se evt. kart over Solta.

Solta - Kroatia.

Maslinica - Solta

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com