Ferie i Kroatia - Seget Donji

 

Mer om Kroatia

Halvannen kilometer vest for Trogir ligger den gamle fiskerlandsbyen som utgjør det gamle sentrum i Seget Donji. Her finner du en særegen og kompakt bygningsmasse som bærer preg av tradisjon og kontinuitet gjennom generasjoner. Her finner man - om mulig - enda trangere gater enn i Trogir, dog fordelt på langt færre kvadratmeter.

Seget er en benevnelse på et område vest for Trogir. Seget-rivieraen starter ved Seget Donji like utenfor Trogir og fortsetter 6-7 kilometer mot vest til Seget Vranjica. Den tette bebyggelsen og de smale gatene i Seget Donji skiller seg lite fra det man finner i enda større grad i Trogir. Det var da også en adelsmann fra Trogir som bygde borgen som danner sentrumskjernen i Seget Donji. Utformingen av bebyggelsen viser tydelig inspirasjon fra Diokletians palass i Split.

Borgen med sine murer ble bygget på 1500-tallet, men de massive steinmurene mistet snart sin funksjon som forsvarsverk, og ble i større grad et viktig seiligsmerke for fiskere og sjøfarere i området. Det var da også fiskere som skulle dominere blant innbyggerne i Seget Donji. Stedet har sin egen kirke og gravplass, og utenfor den kvadratformede sentrumkjernen finner man små jordbruksområder/jordlapper som i generasjoner har gitt innbyggerne et supplement til det havet kunne gi.

De stolte steinmurene fra middelalderen ser man fremdeles deler av, og den vesle landsbyen har i dag en godt beskyttet båthavn. Forholdene er fremdeles tilrettelagt for fiskerne og deres virksomhet. Restaurant finner man også i havna.

Ved sin sentrale beliggenhet, har også Seget Donji klart å nyttiggjøre seg de mange turistene som besøker denne delen av Kroatia. Like vest for sentrum finner man campingplassen (Camp Seget) - og langs dette området er det også fine forhold for bading og soling. Herfra fortsetter promenaden og stier langs strandkanten mot Medena-komplekset og videre helt vest til Seget Vranjica.

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com