Katedralen i Sibenik

Havnemotiv fra Sibenik

 

Mer om Kroatia

Katedral kuppel

Katedralen St. Jakob i Sibenik er et av de mest kjente religiøse byggverk i Kroatia. Det tok over 120 år å bygge den, og etter ødeleggelsene under krigen på 1990-tallet tok det flere år å føre den tilbake til sin fordums prakt.

Byggingen av katedralen startet i 1432, og dalmatiske og italienske kunstnere ble håndplukket til arbeidet. Den lange byggeperioden gjorde at arbeidet gikk over flere generasjoner der nye kunstnere måtte overta. I 1555 var katedralen ferdig med sin unike kuppel, dåpskapellet, høykoret og de mange vakre detaljene både utvendig og innvendig.

Katedralen er åpent for turister og det ligger sentralt til i nedre del av gamlebyen. Det er visse restriksjoner for å kunne entre bygget. Man må være respektabelt kledd; og bar overkropp og udekkede kvinnelår aksepteres ikke. Det er også fotoforbud i bygget. Inngangsporten er vakkert dekorert og høyere oppe prydes veggen av et stort rosevindu (som vist nedenfor).

Katedralen i Sibenik

Når man entrer kirkerommet blir man slått av det storslagne rommet med de mange alterne - 7 stykker; tre på hver side på veien mot hovedalteret. Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Alt er vakkert utsmykket, og når man retter blikket oppover lar man seg imponere over takhøyden og størrelsen på kirkerommet. Like ved hovedalteret kan man gå ned til dåpskapellet med døpefonten som bæres av en søyle med statuer. Det vesle rommet er tett utsmykket, og selv det kuppelformede taket er et kunstverk i seg selv (avbildet nedenfor)

dåpskapell i katedralen

Det er innganger på alle sider av bygget, og porten ut mot gårdsplassen (løvedøren) prydes av to løver som bærer Adam og Eva. Inne i katedralen er man velkommen til å sitte ned, og gjerne tenne lys. Mens utsiden preges av turister som pendler mellom severdighetene rundt gårdsplassen, er innsiden av katedralen stedet for stillhet, ettertanke og beundring.

Sibenik - katedral

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com  Foto: M.Tangen