Fort st. Anna i Sibenik

Fortet i Sibenik

 

Mer om Kroatia

Sibenik er kjent for sine mange forsvarsverk i og omkring byen. Fortet St. Anna ligger like over gamlebyen og er et selvsagt mål for turistene som besøker Sibenik.

Fortet over gamlebyen er like mye et landemerke som et utkikkspunkt. Av de mange fortene i Sibenik, er dette det eldste. Man mener at det opprinnelige fortet ble bygget på 1100 - 1200-tallet med murer og høye tårn. 

Et uheldig lynnedslag i kruttlageret ødela mye av fortet, og det ble gjenoppbygget på 1500-tallet uten de høye tårnene; og det er slik det fremstår i dag.  

Utsikt fra St. Anna

Fortet er lett tilgjengelig for turister ettersom det ligger i nord, tett inntil gamlebyen i Sibenik. Noen stigninger og trapper hører med når man inntar høyden. Inngangspenger (ca. 20 kroner) betales før siste etappe opp til murene.  

På veien opp mot fortet passerer man også en vakker gravlund med tilhørende kirke (også navngitt etter St. Anna) som er en severdighet i seg selv. Oppe på fortets murene kan man spasere rundt forsvarsverket og få en fantastisk utsikt over gamlebyen, resten av Sibenik og øyene utenfor. Mot nordvest (som vist på bildet over) ser man utløpe til elva Krka som er gjort til en av Kroatias nasjonalparker.

Fort St. Anna i Sibenik

Offisielt har fortet skiftet navn fra St. Anna til St. Michele, men fremdeles brukes gamlenavnet om det gamle forsvarsverket i Sibenik.

Motiv fra fortet

Mer om Kroatia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com  Foto: M.Tangen