Sjømat i Kroatia

Kroatia har en meget lang kystlinje, og nærheten til havet gjenspeiles også i matkulturen. På restaurantene får man selvsagt klassisk vestlig mat og ulike varianter av typisk gatekjøkkenmat. Likevel legger man stor vekt på å tilby turistene en meny som også inneholder tradisjonelle retter laget av lokale råvarer. Dette vises godt på sjømaten.

skjell krepsBildet over er tatt på en av restaurantene i Trogir. Her er «sjømat for to» et spennende og velsmakende alternativ til pizza, kjøtt og kylling. Sjøkrepsen er en edel vare, men krepsen i Adriaterhavet er langt mindre enn den man finner i Norge. Blåskjell ser man langs store deler av kysten, og langs kaiene er det ikke uvanlig at man ser restaurantene sine oppbevaringsnett. Blekksprut (akkar) er også et selvsagt innslag på en typisk kroatisk sjømat-tallerken. Den spesielle konsistensen og smaken, gir en smaksopplevelse enten man liker den eller ikke. Bildet over viser en sjømattallerken for to personer.

makrell kroatia Fisken er gjerne grillet eller ovnsbakt. I tillegg til fiskeslag man helst finner i Middelhavet, har man også i Kroatia tilsig av pelagiske arter som er godt kjent i Norge. Makrellen er som regel litt magrere, men det er ikke en ulempe for alle. Kokkene kan tilberede fisk, og man får rikelige porsjoner. Retten på bildet over er for en person og kostet ca. 70,- kuna.

Er man først i Kroatia, bør man ikke gå glipp av å smake på hva havet tilbyr. Maten er godt tilberedt, og man blir god og mett. Samtidig får man kanskje noen ideer som kan anvendes på eget kjøkken.

Stikkord: , ,

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

«
»