På tide å bestille reisen til Kroatia

desember 27th, 2011 admin Posted in Fakta om Kroatia, Reisetips Kommentarer av

Romjula og første halvdel av januar er tid for å bestille sommerens – eller vårens – reise til Kroatia. Det er på denne tiden av året at man har størst mulighet for å få en billig flytur til Kroatia. Man kan selvsagt satse på at det legges ut noen restplasser og noen flyseter i en lavpris-kalender, men vi har erfart at det lønner seg å være ute i god tid for å få ønsket avreise og retur til en best mulig pris.

Tidligere var det Norwegian vi brukte mest, men nå har også SAS fått et godt rutetilbud til Kroatia. For begge gjelder imidlertid regelen om å være tidlig ute. For oss går turen som vanlig til Split, og i løpet av få dager skal turen – og evt. leiebil – være bestilt. Penger spart er penger tjent, og det er mye kjekt å bruke dem på i Kroatia.

 

AddThis Social Bookmark Button

Båtturer fra Trogir til Solta

september 2nd, 2011 admin Posted in Reisetips Kommentarer av

Langs Trogir-rivieraen er det flere mindre rederi som arrangerer båtturer til Solta som ligger like sør for Trogir. De fleste av disse turene inneholder et besøk i Maslinica på vestspissen av Solta. Den største av disse båtene er «Jerkic».

Jerkic ved Medena«Jerkic» har lang fartstid i dette farvannet, og på sin «Fish picnic» er den innom havna på øya Drvenik Veliki før den ankommer Maslinica på Solta. Derfra går turen tilbake til Medena og Trogir. På bildet over ser vi «Jerkic» på vei inn til turistområdet Medena etter endt tur. På grunn av sin størrelse går «Jerkic» gjerne på dager da været er slik at de øvrige båtene velger å ikke sette opp noen tur.

Mirakul utenfor Medena

Båten «Mirakul» har en litt annen rute. Den starter i Trogir og fortsetter til Medena for å plukke opp flere reisende. Deretter går turen til den vesle landsbyen Necujam midt på nordkysten av Solta. Derfra går turen vestover langs Solta og inn til Maslinica.

Båttur med Sirena

Den tredje båten som tas med i denne artikkelen er «Sirena» som også har en litt særegen rute. Denne starter på Okrug Gornj (Ciovo) før den går innom Trogir og Medena. Da bildet over ble tatt, var «Sirena» på vei til sørsiden av Drvenik Veliki der det ligger et naturskjønt område som populært kalles «Den blå lagune». Etter et par timer og lunch går også «Sirena» til Maslinica på Solta. Samtlige av disse båtene setter kursen nordover ca. kl. 16.00, og er tilbake ved Medena ca. kl. 17.00. Siste bilde viser alle de tre båtene ved kai i Maslinica på Solta. «Sirena» ligger i midten.

Maslinica på Solta

AddThis Social Bookmark Button

Poljica i Kroatia

juni 20th, 2010 admin Posted in Fakta om Kroatia, Reisetips, Steder i Kroatia Kommentarer av

Litt utenfor allfarvei – men likevel langs veien – ligger Poljica. Det er flere landsbyer i Kroatia som bærer dette navnet, men bildene nedenfor er hentet fra den vesle turistlandsbyen som ligger mellom Marina og Seget Vranjica. Avstanden til Trogir og Split flyplass er derfor ikke stor.

poljica kroatiaPoljica ligger i ei vid bukt, og man ser lite av strandlinjen når man passerer i bakkant av landsbyen med bil. Den spredte bebyggelsen vitner om en rolig og fredelig landsby, og det er også slik Poljica liker å markedsføre seg. Her skal de besøkende få oppleve ro og lavt tempo i et behagelig klima.

poljica 500Den lange strandsonen består av båtplasser, små lommer med strender og støpte plattinger for soling og avslapping. Selv om Poljica ikke er verdens navle, ligger den vesle landsbyen så sentralt at man ikke har lang vei til andre og større turistmål.

AddThis Social Bookmark Button

Sjømat i Kroatia

juni 13th, 2010 admin Posted in Reiseopplevelser, Reisetips Kommentarer av

Kroatia har en meget lang kystlinje, og nærheten til havet gjenspeiles også i matkulturen. På restaurantene får man selvsagt klassisk vestlig mat og ulike varianter av typisk gatekjøkkenmat. Likevel legger man stor vekt på å tilby turistene en meny som også inneholder tradisjonelle retter laget av lokale råvarer. Dette vises godt på sjømaten.

skjell krepsBildet over er tatt på en av restaurantene i Trogir. Her er «sjømat for to» et spennende og velsmakende alternativ til pizza, kjøtt og kylling. Sjøkrepsen er en edel vare, men krepsen i Adriaterhavet er langt mindre enn den man finner i Norge. Blåskjell ser man langs store deler av kysten, og langs kaiene er det ikke uvanlig at man ser restaurantene sine oppbevaringsnett. Blekksprut (akkar) er også et selvsagt innslag på en typisk kroatisk sjømat-tallerken. Den spesielle konsistensen og smaken, gir en smaksopplevelse enten man liker den eller ikke. Bildet over viser en sjømattallerken for to personer.

makrell kroatia Fisken er gjerne grillet eller ovnsbakt. I tillegg til fiskeslag man helst finner i Middelhavet, har man også i Kroatia tilsig av pelagiske arter som er godt kjent i Norge. Makrellen er som regel litt magrere, men det er ikke en ulempe for alle. Kokkene kan tilberede fisk, og man får rikelige porsjoner. Retten på bildet over er for en person og kostet ca. 70,- kuna.

Er man først i Kroatia, bør man ikke gå glipp av å smake på hva havet tilbyr. Maten er godt tilberedt, og man blir god og mett. Samtidig får man kanskje noen ideer som kan anvendes på eget kjøkken.

AddThis Social Bookmark Button

Øyhopping i Kroatia – Lopud

mai 16th, 2010 admin Posted in Reisetips, Steder i Kroatia Kommentarer av

På den kroatiske kysten, like nord for Dubrovnik, ligger øya Lopud. Denne vesle øya har vært et yndet mål for turister, men etter den siste krigen har man slitt for å få turisttrafikken opp til «gamle» høyder.

Til Lopud

Vel fremme i den nordre havna på Lopud, legger passasjerbåten til kai. På bildet nedenfor ser vi rutebåten Postira som har 4 daglige avganger fra Dubrovnik på hverdager. Se evt. rutetabell for strekningen.

postira

Lopud tilbyr en vakker strand i den sørlige enden, mens bebyggelsen og handelsstanden finnes i den lange bukta der fergen ankommer. Med sin allsidige natur – og rike historie – er Lopud et enkelt og lett tilgjengelig reisemål for dem som ønsker en aldri så liten øyhopping i Kroatia.

lopud ferge

Fotos: Kjell Birger Sønstabø.

AddThis Social Bookmark Button

Hvar – kjent for mer enn jettsettliv

mars 29th, 2010 admin Posted in Reisetips Kommentarer av

På TV2 sine nettsider leser vi at den kroatiske øya Hvar er blant sommerens europeiske jettsettfavoritter. Vel, Hvar er ei vakker øy, men du er ikke garantert å treffe kjendiser på varme sommerkvelder.

Hvar byr på natur; dels vill og urørt. Den brokete kystlinja består av langt mer enn strender og utenfor byen Hvar ligger idylliske øyer – knapt påvirket av turistenes mange besøk.

Hvar er et slags kjendisparadis der også den vanlige turist kan delta. Å ta bil over fra fastlandsdelen av Kroatia, er imidlertid ingen rimelig affære. Man kan like godt reise uten bil og oppleve deler av øya til fots eller fra en sykkel.

hvar

Nå er da også turistnæringen på Hvar bevisst sin status som feriemål, og prisene på overnatting kan være langt høyere enn ellers i Kroatia. Også her finnes det gode alternativ ved å bruke private utleiere. Standarden kan være variert, men for mange er det ikke så avgjørende så lenge man bare trenger ei seng for natta. Enn så lenge kan man utmerket delta i kjendisenes ferieparadis, og på Hvar er det fremdeles åpent for andre enn kong Salomon.

AddThis Social Bookmark Button