Poljica i Kroatia

juni 20th, 2010 admin Posted in Fakta om Kroatia, Reisetips, Steder i Kroatia Kommentarer av

Litt utenfor allfarvei – men likevel langs veien – ligger Poljica. Det er flere landsbyer i Kroatia som bærer dette navnet, men bildene nedenfor er hentet fra den vesle turistlandsbyen som ligger mellom Marina og Seget Vranjica. Avstanden til Trogir og Split flyplass er derfor ikke stor.

poljica kroatiaPoljica ligger i ei vid bukt, og man ser lite av strandlinjen når man passerer i bakkant av landsbyen med bil. Den spredte bebyggelsen vitner om en rolig og fredelig landsby, og det er også slik Poljica liker å markedsføre seg. Her skal de besøkende få oppleve ro og lavt tempo i et behagelig klima.

poljica 500Den lange strandsonen består av båtplasser, små lommer med strender og støpte plattinger for soling og avslapping. Selv om Poljica ikke er verdens navle, ligger den vesle landsbyen så sentralt at man ikke har lang vei til andre og større turistmål.

AddThis Social Bookmark Button

Øyhopping i Kroatia – Lopud

mai 16th, 2010 admin Posted in Reisetips, Steder i Kroatia Kommentarer av

På den kroatiske kysten, like nord for Dubrovnik, ligger øya Lopud. Denne vesle øya har vært et yndet mål for turister, men etter den siste krigen har man slitt for å få turisttrafikken opp til «gamle» høyder.

Til Lopud

Vel fremme i den nordre havna på Lopud, legger passasjerbåten til kai. På bildet nedenfor ser vi rutebåten Postira som har 4 daglige avganger fra Dubrovnik på hverdager. Se evt. rutetabell for strekningen.

postira

Lopud tilbyr en vakker strand i den sørlige enden, mens bebyggelsen og handelsstanden finnes i den lange bukta der fergen ankommer. Med sin allsidige natur – og rike historie – er Lopud et enkelt og lett tilgjengelig reisemål for dem som ønsker en aldri så liten øyhopping i Kroatia.

lopud ferge

Fotos: Kjell Birger Sønstabø.

AddThis Social Bookmark Button

Vakkert filmklipp fra Kroatia

mars 8th, 2010 admin Posted in Film fra Kroatia, Steder i Kroatia Kommentarer av

På mørke og kalde vinterkvelder blir det tilbrakt en del tid foran PC’en. Bilder og ferieminner fra turer til Kroatia, blir hentet frem på monitoren, og på youtube søkes det etter kjente eller nye feriemål i Kroatia.

Det finnes mye om Kroatia og ulike feriemål på youtube, men mye har en personlig karakter, eller er av laber kvalitet. Noen ganger finner man imidlertid noe som er verdt å se ferdig – og å se om igjen. Nedenfor vises en slik film.

Filmen begynner i Split med sin berømte katedral i Diokletians Palass før noen øymotiv avløses av motiv fra Trogir (0.55). Deretter går turen via Makarskarivieraen og til området rundt Dubrovnik (1.50).

AddThis Social Bookmark Button

På tur i ruinene av Salona

januar 24th, 2010 admin Posted in Reiseopplevelser, Reisetips, Steder i Kroatia Kommentarer av

Når du først er i området Split – Trogir i Kroatia, bør man ta en kjapp tur innom Salona. Her ligger restene etter det som en gang var sentum i regionen. Den romerske byen Salona (Solin) vokste opp med sine praktfulle byggverk, men ble like raskt rasert og glemt da romerne mistet kontroll.

Ruiner etter amfiteateret i Salona

Næ, 2000 ær etter at byen ble påbegynt, kan vi vandre mellom restene av romersk arkitektkunst og kulturelle arenaer. Den største og viktigste (avbildet over) er amfiteateret med sin store åpne plass der bare deler av fundamentet viser hvor tribunene og inngangspartiene en gang var.

Ruiner i Salona

Ruinene er skiltet, og informasjonstavler viser oss hvordan bygningene en gang kan ha sett ut.

I løpet av en drøy time, kan man få med seg det meste av det som er igjen av Salona. Her ble keiser Diokletian født, og mot sør skimtes forstedene og høyhusene i Split; byen som oppstod i kjølvannet av Salonas fall. Romerne klarte ikke å holde på Salona, men midt i vakre Split ligger det romerske palasset som dannet grunnlaget for byen Split. Palasset ble bygget lenge før – av keiser Diokletian.

AddThis Social Bookmark Button

Idylliske Seget Donji

august 12th, 2009 admin Posted in Steder i Kroatia Kommentarer av

Langs sjøen, halvannen kilometer vest for Trogir ligger en liten og kompakt bygningsmasse med ei god bæthavn som er like rettvinklet utformet som sentrum. Dette er Seget Donji.

Denne vesle landsby-kjernen består av trange smau med en kirke plassert i åpningen mot sjøen. Her er de lite turister, og derfor er det behagelig og fredfult å spaserer i de smale gatene. Alt er så kompakt og intimt at man nesten føler at man trenger seg inn på dem som bor der. Utenfor landsbykjernen, ligger båthavna med restaurant.  Bildet nedenfor viser kirka sett fra sjøsiden.

AddThis Social Bookmark Button

Seget – fredelig forstad til Trogir

desember 15th, 2008 admin Posted in Steder i Kroatia Kommentarer av

Flyr du til Split i Kroatia, er du like ved den vakre UNESCO-byen Trogir. Områdene nær flyplassen er naturligvis populære både for dem som er på en vanlig charterferie og for dem som ønsker en feriebolig i Kroatia.

Seget

Bare 10 minutters kjøring fra flyplassen – like utenfor Trogir – ligger Seget-området. Her finner man et frodig landskap med en brokete strandlinje som skifter mellom stein og småsteinstrand. I Seget finner man det meste man trenger på en ferie. Mellom Seget Donji og Seget Vranjica finner man restauranter, kafeer, kirke, hotell og butikker. Samtidig er Seget et rolig sted, med mange hager og lommer mellom bebyggelsen (se flere bilder fra Seget Varnjica).

Seget

Flere severdigheter og spisesteder finner man naturligvis i Trogir. På den videre kyststrekningen mot Split har man også et godt utgangspunkt for å besøke øyene Hvar. Solta og Brac.

AddThis Social Bookmark Button