Vakre blomster i Kroatia

desember 15th, 2010 admin Posted in Leilighet i Kroatia, Reiseopplevelser Kommentarer av

Det ble bestemt at leiligheten skulle pyntes med et stort bilde i stua. Vi ville velge et fargerikt motiv ettersom veggene er hvite, og det ellers er lite farger på møblementet. Dermed ble det blomster, og da av lokal art. Om sommeren stær hagene i full blomst, og en art er meget vakker og fargesterk. Jeg vet ikke hva blomsten heter, men vakker er den. For å finne et motiv, ble det et par spaserturer rundt i Seget Vranjica på jakt etter noe som kunne passe i ei ramme på veggen. Her vises tre av de 50 bildene som ble tatt:

blomst kroatia

blomst og palme - kroatia

blomst kroatia - lillaValget falt på det midterste, og det skal på veggen neste gang vi reiser ned til Kroatia.

AddThis Social Bookmark Button

Lett å bli lurt når man kjøper leilighet i utlandet

oktober 8th, 2009 admin Posted in Leilighet i Kroatia 4 Comments »

I år hadde vi vår første ferie i vår egen leilighet i Kroatia. Deler av prosjektet ble forsinket med noen måneder, men det meste var klart til vår planlagte ferie.

Det var med sjokk og vanntro jeg i dag så på «TV2 hjelper deg«. Der fikk vi møte flere familier som hadde investert i leilighet i Tyrkia. Ved å gå via et norsk selskap, håper man at investeringen og pengene er i trygge hender. De håpefulle tok der skammelig feil.

Det mest graverende med saken var imidlertid advokaten som representerte eiendomsformidleren. Advokaten mente at kjøperne var dumme og naive, og at de burde være forsiktig med å ha mye penger i omløp når de var så godtroende. Dermed innrømmer advokaten at hans klient er en svindler og løgner som opptrer så graverende at kjøperne burde ha visst at de ble lurt (se forøvrig kommentar i kommentarfeltet).

Alanya i Tyrkia

Lærdommen av saken er at vi må være enda mer på vakt når vi plasserer penger i eiendomsprosjekt i andre land. Jeg har ikke hørt om tilsvarende saker når det gjelder leiligheter i Kroatia, men vi har nå lært at useriøse aktører tydeligvis også finnes i Norge.

AddThis Social Bookmark Button

Dette er vår leilighet i Kroatia

oktober 4th, 2009 admin Posted in Leilighet i Kroatia 2 Comments »

Jeg har skrevet en del om å kjøpe leilighet i Kroatia, og derfor ønsker jeg også å vise hvor jeg nå kommer til å feriere de kommende årene.

I juli og august hadde vi vår første ferie i ny leilighet på en høyde i Seget Vranjica. Det vesle bygget består av ni leiligheter med fronten vendt mot sør. Vårt krypinn sees midt i bygget i front på midterste etasje. Noen forsinkelser har det vært, men vår plan om å feriere der denne sommeren, lot seg fint gjennomføre.

Leilighetene i Seget Vranjica

Selv om uteområdet ikke er ferdig ennå, klarte barna å bruke den tomme parkeringsplassen til alskens moro sammen med nye venner fra Kroatia og Bosnia. Med daglige temperaturer på over 30 grader, ble det mest strandliv og utflukter på dagtid. Terrassen var for varm midt på dagen, men om ettermiddagene og kveldene var det fantastisk å slappe av med utsikt mot sør og sørøst (som vist nedenfor) mot øya Ciovo og videre øst i retning Trogir

Utsikt fra Seget Vranjica

Basseng var ikke med i de opprinnelige tegningene, men her ble det gjort gledelige endringer. Bassenget ble fliset ferdig i august, og neste sommer gleder vi oss (spesielt barna) til også å bruke uteområdet og muligheten til å avkjøle oss i bassenget.

bassenget v�rt

Vi har allerede begynt å se frem til neste sommer, og i mellomtiden gleder vi oss med andre som bruker leiligheten nå i høst. Se evt. flere bilder fra Seget Vranjica

AddThis Social Bookmark Button

Leilighet i Kroatia Del 5. Kjp av leiligheten

mai 30th, 2008 admin Posted in Leilighet i Kroatia Kommentarer av

De fire frste delene av denne artikkelserien har tatt for seg ulike aspekt ved en leilighet i Kroatia og hva som kan forventes av prisniv p leiligheter. Hvordan gr man s frem nr man skal kjpe leiligheten i Kroatia?

Man kjper gjerne ikke s mange leiligheter, og derfor m jeg innrmme at jeg ikke kan gi fullgode rd angende alle former for kjp av bosted i utlandet. Jeg var innom et par eiendomsmeglere i Makarska for underske prisniv i ulike deler av Kroatia. Da jeg kom tilbake til Norge, sammenlignet jeg priser med leiligheter prosjektert av norske selskaper. Jeg fant da ingen penbar prisforskjell. Dermed valgte jeg kjpe fra Norge. Da kan ogs all kommunikasjon og alt papirarbeid bli gjort p norsk. Vil du kjpe hus eller leilighet av privatperson i Kroatia, m du i alle fall engasjere en advokat for sikre at alt blir gjort riktig og at du fr hnd alle de ndvendige papirene.

Det finnes i dag flere norske firma som tilbyr nye og/eller prosjekterte leiligheter i Kroatia. For min egen del var det vesentlig at firmaet hadde erfaring innen prosjektering og at det ellers var solid og serist. Vi har vel alle hrt «skrekkhistorier» om leilighetsprosjekter i utlandet som stadig blir utsatt, der utbyggere gr konkurs, og der drmmen om et ferieparadis ender opp med advokater og penger som er betalt inn og brukt opp.

Kroatia Promenade

Noen norske selskap tilbyr ogs visningstur til Kroatia. En slik reise vil gi deg svar p mange sprsml som er vanskelig f skikkelige svar p gjennom bilder, kart, tegninger og papirer. Hvis leiligheten ikke er bygget ,vil du bli invitert p en tur nr bygget er ferdigstilt. En slik reise er frivillig, men ved en slik «overtakelses-tur» har du mulighet til g grundig gjennom leiligheten og ppeke eventuelle feil og mangler du vil ha utbedret fr den blir offisielt overtatt av kjper.

Prosjekterte leiligheter betales gjerne av kjper i etapper. Litt av totalbelpet betales ved kontraktinngelse, litt ved byggestart, evt. litt nr bygget er reist, og det resterende belpet betales ved overtakelse. Nr kontrakten skal undertegnes, ber som regel utbygger om at kjper legger frem dokumentasjon p at han/hun har finansieringen i orden. Et slikt dokument kan man f i den banken der sparepengene dine finnes, eller der man vil ta opp ln.

Har du selv erfaringer p dette omrdet, s er du velkommen til dele den med andre gjennom kommentarfeltet.

AddThis Social Bookmark Button

Leilighet i Kroatia. Del 4 – Pris

mai 25th, 2008 admin Posted in Leilighet i Kroatia Kommentarer av

Stadig flere nordmenn kjper n leilighet i Kroatia. Kjpelysten som frst omhandlet Spania, flyttet seg s til Tyrkia, og de siste rene er ogs Montenegro og Albania blitt aktuelle p handlelisten. Felles for disse landene er at byggepresset ker og prisene stiger. I perioder har interessen vrt strre enn tilbudet, og da har prisene blitt kunstig hye. N ser vi at dette har vrt gjeldende for ferieboliger i Spania. selge med tap, eller uten fortjeneste er ikke det man har i tankene nr man investerer i utlandet. Ogs i Kroatia har prisene steget jevnt de siste rene, og vi ser n at ogs leiligheter i Albania og Montenegro har hatt en sterk prisvekst de siste rene.

Kroatia er ikke et spesielt billig land nr det gjelder eiendommer eller bosted. Man kan f langt rimeligere leiligheter i nabolandene i srvest, men likevel velger mange Kroatia. rsaken til dette kan forklares med at det er antatt sikrere investere i Kroatia. Det kan ogs ha sammenheng med den opplevde trivsel og kjrlighet man lett fr til Kroatia og folket.

Bolig i Kroatia

Hva m man s betale for et lite krypinn i Kroatia? Vel, tar du til takke med en blokkleilighet med ett soverom (tot. ca. 50 kvadratmeter), kan du f nye leiligheter for omlag 900 000 kroner. Samme type leilighet i samme kompleks kan vre litt rimeligere eller dyrere; avhengig av faktorer som utsikt og om terassen er solvendt. Som regel er det derfor ogs prisforskjell mellom leiligheter p bakkeniv og dem i toppetasjen. Har leiligheten umiddelbar nrhet til strand og/eller basseng, blir prisen hyere.

g opp til to soverom er et stort sprang. Det blir da vanskelig f noe p over 50 kvadratmeter som koster under millionen. Med umiddelbar nrhet til strand og/eller felles basseng, blir slike leiligheter raskt prissatt til over 1,5 millioner kroner.

Husk at de oppgitte prisene ofte blir lagt p 8 % i omkostninger. I kontraktene som omfatter prosjekterte leiligheter (som alts ikke er bygget/ferdigstilt) er det gjerne ogs tatt forbehold om prisstigning og evt. endringer p byggetegninger.

Priseksemplene ovenfor er omtrentlige priser med utgangspunkt i 10-20 minutters avstand til flyplassen i Split. Prisene trenger ikke bli lavere dersom du er lengre borte fra en flyplass. Langs den populre Makarskarivieraen er prisene p leilighet hyere, til tross for strre avstand til flyplassen.

Baska Voda

AddThis Social Bookmark Button

Leilighet i Kroatia. Del 3 – Strand og basseng

mai 25th, 2008 admin Posted in Leilighet i Kroatia Kommentarer av

Enten du vil kjpe brukt eller ny leilighet i Kroatia, vil nrhet til vann og bademuligheter vre viktig. De fleste prosjekter blir imidlertid oppfrt langs kysten, og de fleste vil derfor ikke ha uhndterlig avstand til havet.

1. Nrhet til havet er ikke det samme som nrhet til strand. Deler av kysten bestr av klipper og knauser, og nermeste badestrand kan derfor vre et godt stykke unna. P den delen av kysten som omfatter Makarskarivieraen kan du vre tryggere p at stranda ikke er s langt borte; srlig dersom du bor ved en de mange feriebyene. Alle disse byene har en eller flere badestrender i og bortenfor sentrum. Likevel finnes det ogs langs rivieraen strekninger som er dominert av nes og klipper mot Adriaterhavet.

Strand i Tucepi - Kroatia

Nr du studerer prosepekt over aktuelle leiligheter, kan det vre lurt f en klarhet i strandlinjens beskaffenhet. Strre og mindre strender finnes imidlertid over store deler av den lange kysten, og utbyggere flest bestrever seg i finne omrder i Kroatia som legger til rette for kort avstand til bading og soling p ei strand.

2. Basseng. Tenk ha basseng i hagen! Vel, mange av de litt strre leilighetskompleksene i Kroatia har et felles basseng. Dette er ogs vanlig der boenhetene har stor avstand til strand.

Noen ganger prosjekteres leilighetene uten basseng, men det er dermed ikke sagt at du ikke vil f basseng p fellesomrdet. Badebasseng er noe som fordyrer leilighetene, og derfor bygges og prissettes boenhetene ofte uten at basseng er tatt med. Noen utbyggere avsetter likevel plass til basseng, men hvorvidt det blir bygget, blir da en felles avgjrelse og kostnad som m tas av de som har kjpt leilighet tilknyttet det planlagte bassenget.

Badebasseng i Kroatia

Enten bassenget er ferdig eller du m vre med p finansiere det, vil det vedfre en ekstra utgift ved ha leiligheten. Likefult vil bassenget vre med p gi leiligheten din hyere verdi ved et eventuelt salg. I neste artikkel ser vi litt p prisnivet p leiligheter i Kroatia.

AddThis Social Bookmark Button