På tide å bestille reisen til Kroatia

desember 27th, 2011 admin Posted in Fakta om Kroatia, Reisetips | Kommentarer av

Romjula og første halvdel av januar er tid for å bestille sommerens – eller vårens – reise til Kroatia. Det er på denne tiden av året at man har størst mulighet for å få en billig flytur til Kroatia. Man kan selvsagt satse på at det legges ut noen restplasser og noen flyseter i en lavpris-kalender, men vi har erfart at det lønner seg å være ute i god tid for å få ønsket avreise og retur til en best mulig pris.

Tidligere var det Norwegian vi brukte mest, men nå har også SAS fått et godt rutetilbud til Kroatia. For begge gjelder imidlertid regelen om å være tidlig ute. For oss går turen som vanlig til Split, og i løpet av få dager skal turen – og evt. leiebil – være bestilt. Penger spart er penger tjent, og det er mye kjekt å bruke dem på i Kroatia.

 

AddThis Social Bookmark Button

Båtturer fra Trogir til Solta

september 2nd, 2011 admin Posted in Reisetips | Kommentarer av

Langs Trogir-rivieraen er det flere mindre rederi som arrangerer båtturer til Solta som ligger like sør for Trogir. De fleste av disse turene inneholder et besøk i Maslinica på vestspissen av Solta. Den største av disse båtene er «Jerkic».

Jerkic ved Medena«Jerkic» har lang fartstid i dette farvannet, og på sin «Fish picnic» er den innom havna på øya Drvenik Veliki før den ankommer Maslinica på Solta. Derfra går turen tilbake til Medena og Trogir. På bildet over ser vi «Jerkic» på vei inn til turistområdet Medena etter endt tur. På grunn av sin størrelse går «Jerkic» gjerne på dager da været er slik at de øvrige båtene velger å ikke sette opp noen tur.

Mirakul utenfor Medena

Båten «Mirakul» har en litt annen rute. Den starter i Trogir og fortsetter til Medena for å plukke opp flere reisende. Deretter går turen til den vesle landsbyen Necujam midt på nordkysten av Solta. Derfra går turen vestover langs Solta og inn til Maslinica.

Båttur med Sirena

Den tredje båten som tas med i denne artikkelen er «Sirena» som også har en litt særegen rute. Denne starter på Okrug Gornj (Ciovo) før den går innom Trogir og Medena. Da bildet over ble tatt, var «Sirena» på vei til sørsiden av Drvenik Veliki der det ligger et naturskjønt område som populært kalles «Den blå lagune». Etter et par timer og lunch går også «Sirena» til Maslinica på Solta. Samtlige av disse båtene setter kursen nordover ca. kl. 16.00, og er tilbake ved Medena ca. kl. 17.00. Siste bilde viser alle de tre båtene ved kai i Maslinica på Solta. «Sirena» ligger i midten.

Maslinica på Solta

AddThis Social Bookmark Button

17. mai i Kroatia

mai 22nd, 2011 admin Posted in Reiseopplevelser | Kommentarer av

17.-mai betyr fridager og en av de første periodene på året da man kan søke seg fri fra skole og jobb. Mai er ingen sikker vårmåned i Kroatia, men sjansen er stor for at været er bedre enn hjemme i Norge. Det var da da også dette året. Men regnbyger i noen perioder et par av dagene, ble fort glemt av dager på stranda og fine temperaturer på godt over 20 grader. Ankomstdagen (13.-mai) gikk turen rett til stranda.

Strand i Kroatia

Med 17.-mai-musikk på CD, og et lokalt barnetog, kan nasjonalfølelsen vekkes hvor som helst i verden; så også i leilighetsbygget i Seget Vranjica. Med grått vær på formiddagen, ble det likevel sol og varme senere på den store dagen. I vakre Trogir gikk turen opp til toppen av Kamerlengoborgen for å nyte utsikten over Trogir. Med flagg i ryggsekken ble det gratulasjoner fra andre nordmenn som hadde funnet veien til Trogir på denne dagen. Å finne god iskrem var heller ikke noe problem.

P� toppen av Kamerlengoborgen

På toppen av Kamerlengoborgen

AddThis Social Bookmark Button

Vakre blomster i Kroatia

desember 15th, 2010 admin Posted in Leilighet i Kroatia, Reiseopplevelser | Kommentarer av

Det ble bestemt at leiligheten skulle pyntes med et stort bilde i stua. Vi ville velge et fargerikt motiv ettersom veggene er hvite, og det ellers er lite farger på møblementet. Dermed ble det blomster, og da av lokal art. Om sommeren stær hagene i full blomst, og en art er meget vakker og fargesterk. Jeg vet ikke hva blomsten heter, men vakker er den. For å finne et motiv, ble det et par spaserturer rundt i Seget Vranjica på jakt etter noe som kunne passe i ei ramme på veggen. Her vises tre av de 50 bildene som ble tatt:

blomst kroatia

blomst og palme - kroatia

blomst kroatia - lillaValget falt på det midterste, og det skal på veggen neste gang vi reiser ned til Kroatia.

AddThis Social Bookmark Button

Motiv fra nudistrand i Kroatia

august 25th, 2010 admin Posted in Fakta om Kroatia | Kommentarer av

Ja, det er nok noen som er spent på bildet i denne posten. Fra vår leilighet i Seget Vranjica hender det at vi spaserer til det flotte turistanlegget Medena i retning Trogir. På veien passerer vi en stor campingplass i Vranjica før vi går gjennom et lite skogsområde. I dette området – mellom campingplassen og Medena – kan vi skimte nakne rumper som soler seg og avkjøler seg langs en steinete strandlinje. Noen steder går stien et stykke oppforbi strandlinja, og for noen er det «like greit».

Som regel har jeg kamera pakket ned på denne strekningen, men i sommer kom jeg over et flott (?) motiv innerst i bukta i skogholtet. Fortøyd til et veltet tre, læ en klassisk kroatisk båt med solskjerming. Med sikt mellom delvis skyggende bartrær, og en båt badet i sol, syntes jeg det var på tide å ta fram fotoapparatet. Resultatet ser du nedenfor.

nudiststrand kroatia

AddThis Social Bookmark Button

Poljica i Kroatia

juni 20th, 2010 admin Posted in Fakta om Kroatia, Reisetips, Steder i Kroatia | Kommentarer av

Litt utenfor allfarvei – men likevel langs veien – ligger Poljica. Det er flere landsbyer i Kroatia som bærer dette navnet, men bildene nedenfor er hentet fra den vesle turistlandsbyen som ligger mellom Marina og Seget Vranjica. Avstanden til Trogir og Split flyplass er derfor ikke stor.

poljica kroatiaPoljica ligger i ei vid bukt, og man ser lite av strandlinjen når man passerer i bakkant av landsbyen med bil. Den spredte bebyggelsen vitner om en rolig og fredelig landsby, og det er også slik Poljica liker å markedsføre seg. Her skal de besøkende få oppleve ro og lavt tempo i et behagelig klima.

poljica 500Den lange strandsonen består av båtplasser, små lommer med strender og støpte plattinger for soling og avslapping. Selv om Poljica ikke er verdens navle, ligger den vesle landsbyen så sentralt at man ikke har lang vei til andre og større turistmål.

AddThis Social Bookmark Button