Bilder fra oldtidsbyen Salona

Ruinene etter oltidsbyen Salona i Kroatia ligger bare et par kilometer nordvest for Split. Inngangsbilletten koster 20 kuna for voksne og 10 for barn. Åpningstidene er 09.00-14.00 og 16.00 - 20.00 på hverdager. Lørdag 09.00 - 14.00 og stengt på søndager. Det første man kommer til er Nekropolisen Manastirine. Dette var en gravplass for de tidlig kristen martyrer i Salona og her ble relikvier oppbevart. Bygningsmassen på de to første bildene stammer fra 300-tallet.

Ved inngangen vises også utgravde stein-kister - hvorav noen er meget vakkert dekorert

Når man er innenfor murene i Salona, ser man en rekke rester fra ulike bygg. Nedenfor ser vi det som skulle bli Biskopens Kompleks. Før den tid møttes de kristne i all hemelighet. Oppe til venstre på bildet lå de romerske badene. Besøker du Salona i turistsesongen (juli-august), forstår man godt hvorfor man satte pris på et bad. På varme dager er det lurt å ha med seg rikelig med drikke inn på området.

Over vises "De fem broer" som utgjorde hovedinngangen til Salona fra øst. Nedenfor vises rester av Caesarea-porten; en buet portal flankert av to åttekantede tårn. 

Vestover går veien forbi den oldkristne gravplassen Nekropolisen Kapljuc (bilde under) mot amfiteateret.

Det finnes et lite teater sør i Salona, men amfiteateret vest i byen er den store attraksjonen i oldtidsbyen. Bare fundamentet og deler av den nedre tribunen er utgravd, men vi kan ane størrelsen ut fra dimensjonene på det som ennå vises. På bildet nedenfor ser vi sør mot Split i bakgrunnen. Amfiteateret skal ha hatt sitteplass til 18 000 - 20 000 tilskuere. Underjordiske kanaler på arenaen har skapt teorier om at det også kunne fremvises simulerte sjøslag på denne arenaen. Siste bilde viser inngangen til amfiet mot øst.

Tilbake til Ferie i Kroatia 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieikroatia.com .